Christianshavn

Trekanten mellem Christianshavns Kanal, den grønne vold og Havneløbet, hvor Applebys Have ligger, er sit eget hjørne af Christianshavn, lige så tæt på Islands Brygges Havnepark og -bad som Torvegade – og meget tæt på Indre By, Vesterbro, Amagerbro og Fælleden. Kort sagt den bedste af alle verdener i Københavns smukkeste, mest attraktive kvarter, Christianshavn.

Lidt forhistorie:
Applebys Have har navn efter Kong Christian VIs rebslagermester, værftsejer og reder, englænderen Peter Appleby, der havde sin virksomhed her ved Christianshavns Kanal for ca. 250 år siden. I 1750erne lod Appleby det sumpede, trekantede område inden for Langebrogade opfylde og byggede sin 300 m lange reberbane her. Det er med andre ord meget passende, området hedder Applebys Plads. Efterfølgende var der industri på området (skibsbyggeri, sukkerraffinaderi, kornhandel m.m.), mens det voksede ved yderligere opfyldninger. Efter 1979 flyttede skibsværftet Burmester & Wain væk fra begge sider af kanalen, området blev ryddet, og kun De Danske Sukkerfabrikker var tilbage. I 1990erne fik Applebys Plads sit nuværende udseende.

Christianshavn:
Christianshavn er klassisk og kulørt – historisk og administrativt en del af København K, geografisk en del af Amager, og kulturelt helt sin egen. Christianshavn dækker under 4 km² og har ca. 10.000 indbyggere.

Christianshavn er en kunstig halvø bygget på holme og marsk på Amagers kyst. Christian IV begyndte anlæggelsen i 1610erne og forestillede sig et centrum for militær- og handelsflåden inspireret af hollandske byer. Militæranlæggene og kanalerne er stadig det mest karakteristiske ved Christianshavn. Christianshavn har en høj andel af oprindelige bygninger, fordi bydelen undgik de brande, der med mellemrum hærgede Fastlandskøbenhavn.

I begyndelsen var Christianshavn præget af blomstrende handelskompagnier. Efter 1800, da Danmark gik bankerot, flyttede købmændene, og Christianshavn blev præget af industri og håndværk og blev efterhånden forslummet. Bydelen blev genopdaget af studerende, kunstnere og hippier i 1970erne og blev gradvis gentrificeret (kvarterløftet) – nogle områder temmelig voldsomt – og har siden begyndelsen af 1990erne været særdeles attraktiv. Christianshavns befolkning er eklektisk og består af familier, erhvervsfolk, expats, studerende, tilflyttede pensionister, ”indfødte”, christianitter og fyldebøtter, i tilfældig rækkefølge. Nogle elsker leben og de mange mennesker, nogle elsker vandet, de grønne volde og smukke bygninger – og de fleste elsker kombinationen!

Links fra Christianshavn:
Christianshavns Lokaludvalg
Christianshavns Beboerhus
Christianshavns Bibliotek
Christians Kirke
Nordatlantens Brygge

Links fra Amager og fastlandet:
Amager Vest Lokaludvalg
Kulturhuset Islands Brygge
Havnebadet Islands Brygge
Islands Brygge Bibliotek
Dansk Arkitektur Center
BLOX
By & Havn

Helt lokalt:
Restaurant Rabes Have
Restaurant Viva
Hotel CPH Living
Langebrogade Mini Marked

Nyheder:
Christianshavneren Bydelsavis
City Avisen

Reklamer